Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA
Sałatka śledziowa
Składniki:
▸ 6 filetów śledziowych (solonych)
▸ 2 jabłka
▸ 2 jajka
▸ 2 ogórki kwaszone
▸ 1 pęczek szczypiorku
▸ 1/2 szklanki majonezu
▸ Sól, pieprz
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, aby nie były za słone, pokroić w kostkę.
Jabłka, ugotowane jajka i ogórki też pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, dodać pokrojony szczypiorek, wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku
solą i pieprzem.
Pączki
Składniki:
▸ 1 kg mąki
▸ 10 dag drożdży
▸ 10 dag cukru
▸ 10 dag margaryny
▸ 7 żółtek
▸ Sól
▸ 2 szklanki mleka
▸ Olejek rumowy
▸ Tłuszcz do smażenia
▸ Cukier puder
▸ Wanilia do posypania
▸ Twarda marmolada jako nadzienie
Wykonanie:
Mąkę lekko ogrzać. Przygotować rozczyn z roztartych drożdży, łyżki cukru i 5 łyżek mleka; pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć razem z resztą cukru. Do mąki dodać resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, następnie wlać rozpuszczoną letnią margarynę i jeszcze chwilę wyrabiać. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, formować pączki i nadziewać marmoladą.
Układać na stolnicy i powtórnie zostawić do wyrośnięcia.
Smażyć z dwóch stron. Sprawdzać patyczkiem, czy są upieczone. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wanilią.