Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z fasoli i śledzia

Składniki:
▸ 3 płaty ze śledzi
▸ 4 jajka
▸ 1 cebula
▸ 1 puszka białej fasoli
▸ 3 kiszone ogórki
▸ 5 łyżek majonezu
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Śledzie namoczyć, aby nie były za słone. Ugotowane na twardo jajka, ogórki, cebulę i śledzie pokroić w kostkę. Fasolę odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem.

Karczek inaczej

Składniki:
▸ karczek (5 plastrów)
▸ 6 łyżek pikantnego ketchupu
▸ 6 łyżek powideł śliwkowych
▸ 6 łyżek wody
▸ sól, pieprz, tłuszcz do opieczenia

Wykonanie:
Plastry karczku lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Lekko opiec na patelni z tłuszczem. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Ketchup, powidła i wodę dokładnie wymieszać i zalać mięso w naczyniu. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze około 180 stopni.