Anielskie gotowanie
ANIELA GARECKA
Grzyby marynowane
Składniki:
Zalewa
▸ 1 l wody
▸ 0,5 l octu 10%
▸ 3 łyżki cukru
▸ 1 łyżka soli
▸ liść laurowy
▸ ziele angielskie
▸ cebula
▸ marchew w plasterkach
Grzyby
▸ np. podgrzybki, gąski, maślaki, pieczarki
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, umyć, a następnie włożyć do garnka z lekko osoloną wodą i gotować około 20 minut. Odsączyć na sicie. Zagotować zalewę z podanych składników, włożyć grzyby i pogotować jeszcze przez chwilę. Przełożyć grzyby z zalewą do słoików. Pasteryzować przez 20 minut.
Murzynek
Składniki:
Ciasto
▸ 25 dag margaryny
▸ 0,5 szklanki wody
▸ 1,5 szklanki cukru
▸ 3 łyżki kakao
▸ 2 szklanki mąki
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 4 jajka
▸ 2 jabłka (opcjonalnie)
Polewa
▸ 0,5 kostki margaryny
▸ 1 jajko
▸ 3 łyżki cukru
▸ 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Do wody dodać margarynę, cukier i kakao. Wszystko razem zagotować, a następnie ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do zagotowanej masy i razem ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Z białek ubić pianę i wymieszać z ciastem. Można dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Przełożyć do foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. W trakcie pieczenia ciasta przygotować polewę: ubić jajko z cukrem i kakao, dodać rozpuszczoną margarynę i dokładnie wymieszać. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie polać polewą.



