Anielskie gotowanie

ANIELA GARECKA
Gulasz
z kurczaka na ostro
Składniki:
▸ 2 piersi kurczaka
▸ 30 dag pieczarek
▸ 3 ząbki czosnku
▸ 3 łyżki masła
▸ natka pietruszki
▸ olej
▸ sól, pieprz, przyprawa do gulaszu
Wykonanie:
Mięso pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Pieczarki pokroić, czosnek posiekać i razem lekko przysmażyć na maśle. Mięso lekko przysmażyć na oleju. Połączyć składniki, dolać wody i gotować około godziny. Przyprawić do smaku. Na koniec posypać pietruszką.
Kartoflanka
z kiełbasą
Składniki:
▸ 4 ziemniaki
▸ 0,5 porcji włoszczyzny z cebulą
▸ 30 dag kiełbasy
▸ 3 łyżki śmietany
▸ 2 łyżki masła
▸ natka pietruszki
▸ sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dołożyć do niej pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Chwilę podsmażyć i zalać 1,4 litra wody. Przyprawić i gotować około 20 minut. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle, a następnie dodać do zupy i zagotować. Zupę zabielić śmietaną, posypać natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.