Anielskie gotowanie

ANIELA GARECKA
Gołąbki
Składniki:
▸ 50 dag kaszy jęczmiennej
▸ 25 dag boczku
▸ 2 cebule
▸ główka białej kapusty
▸ kostka rosołowa
▸ sól
▸ pieprz
Wykonanie:
Ugotować kaszę. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Wymieszać z ugotowaną kaszą. Przyprawić solą i pieprzem. Kapustę (po wycięciu głąba) sparzyć. W liście kapusty zawijać farsz. Gołąbki gotować na małym ogniu w wywarze z kostki rosołowej.
Makaron z kapustą
Składniki:
▸ 40 dag grubego makaronu
▸ 50 dag kiszonej kapusty
▸ 10 dag wędzonego boczku
▸ 2 cebule
▸ 25 dag cienkiej kiełbasy
▸ tymianek
▸ sól
▸ pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać kapustę i razem poddusić. Kiełbasę pokroić w półplasterki i połączyć z kapustą. Podlać lekko wodą i dusić na wolnym ogniu. Wszystko wymieszać z makaronem. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.