Anielskie gotowanie
ANIELA GARECKA
Makaron z porem
Składniki:
▸ 30 dag makaronu świderki
▸ 15 dag boczku
▸ 20 dag kiełbasy
▸ 1 duży por
▸ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
▸ sól, pieprz
▸ papryka chili
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki, por w półplasterki. Boczek i kiełbasę podsmażyć, dodać por i chwilę wszystko poddusić – podlać niewielką ilością wody, aby nie przywierało. Połączyć wszystko z ugotowanym makaronem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i papryką chili.
Zupa z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
▸ 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
▸ 2 ząbki czosnku
▸ 1 cebula
▸ 4 średnie ziemniaki
▸ kawałek selera
▸ 3 łyżki śmietany 30 proc.
▸ 1,5 litra bulionu
▸ masło
▸ sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Obrane ziemniaki, seler i czosnek drobno pokroić i wrzucić do garnka. Dodać podsmażoną cebulkę. Zalać bulionem i ugotować do miękkości. Czosnek niedźwiedzi posiekać i dorzucić do zupy. Gotować około 10 minut. Zupę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, podawać z dodatkiem śmietany.