Anielskie gotowanie

ANIELA GARECKA
Pieczeń z jajkiem
Składniki:
▸ 1 kg mielonego mięsa
▸ 1 duża cebula
▸ 4 jajka
▸ 1 łyżeczka mielonej papryki
▸ 1 łyżeczka suszonego majeranku
▸ 6 łyżek bułki tartej
▸ sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Wykonanie:
Mięso włożyć do miski, dodać jedno surowe jajko, drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrobić masę i podzielić na dwie części. Jedną włożyć do foremki, na środku ułożyć pozostałe jajka ugotowane na twardo – jedno za drugim. Przykryć pozostałą masą, kształtując zgrabną pieczeń. Upiec w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczeń nadaje się do obiadu, ale też na zimno do śniadania.
Babka majonezowa
Składniki:
▸ 4 jajka
▸ 1 szklanka cukru
▸ 1 łyżka cukru wanilinowego
▸ 0,5 szklanki mąki pszennej
▸ 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
▸ 3 łyżki majonezu
▸ 1,5 łyżki kakao
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸ cukier puder do posypania
▸ bułka tarta do wysypania foremki
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym i majonezem, wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Masy wlewać na przemian do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Nagrzać piekarnik i piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.