Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Kotlety mielone
z grzybami i kapustą

Składniki:
▸ 30 dag mięsa mielonego
▸ 20 dag kiszonej kapusty
▸ 20 dag pieczarek
▸ 0,5 szklanki bułki tartej
▸ 1 cebula
▸ 2 łyżki masła
▸ 2 jajka
▸ sól, pieprz
▸ olej do smażenia

Wykonanie:
Kapustę ugotować, odcisnąć z wody i drobno posiekać. Cebulę pokroić, podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojone pieczarki i razem lekko przysmażyć. Wszystkie składniki dobrze wymieszać z mięsem i bułką tartą. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, podlać wodą i wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.

Surówka
z dyni

Składniki:
▸ 30 dag dyni
▸ 3 jabłka
▸ 0,5 szklanki śmietany 12%
▸ zielony koper
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Dynię i jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać ze śmietaną, posypać koperkiem. Podawać do dań mięsnych, drobiu i ryb.